Slå katten af tønden højt til hest

Det har været en tradition at slå katten af tønden siden Danmark var et katolsk land. Det har som udgangspunkt foregået fra landjorden med begge ben solidt på jorden, imens tøndestokken blev svinget med al kraft. Og selv om det oprindeligt var en fest for voksne er det i dag fortrinsvis børn og unge, der klæder sig ud og slår katten af tønden. Der findes dog også voksne der hvert år samles for at slå katten af tønden. Endda fra hesteryg. Og mange steder er det tilmed blevet et enormt tilløbsstykke, hvor folk kommer fra nær og fjern. Både for at være med og ikke mindst kigge på, når dette spændende arrangement løber af stablen. 

Optog, smukke klæder og stolte traditioner

Denne type tøndeslagning kendes også under navnet ”fastelavnsridning”. Og det foregår som navnet antyder fra hesteryg, hvorfra man på skift slår til fastelavnstønder i håb om at være den heldige, der slår den helt ned. Forinden tøndeslagningen har rytterne reddet et traditionsrig fastelavnsoptog eller punchrute, hvor der hilses og ikke mindst skåles med byens øvrige borgere. Således holder man stadig den oprindelige fastelavn en anelse i hævd. Her var der nemlig ofte rigeligt at både spise og drikke og festen varede gerne i flere dage. Men når det er sagt, så er det også en hyggelig måde at fejre dagen på. 

Amager holder fastelavnsfest til hest

Fastelavnsridning med tøndeslagning til hest er en stolt tradition, der stadig den dag i dag holdes i hævd. Ikke mindst på Bornholm og flere steder på Amager. Særligt på Amager bærer festlighederne præg af traditioner der går helt tilbage til 1500-tallet. Her er hestene iført seletøj med smukke muslingeskaller og rytterne iklædt høj hat, hvide skjorter og broderede veste, når de galoperer mod tønden. Ofte går de forinden i samlet optog flankeret af musik imens der synges særlige skålsange og drikkes punch. 

Fastelavn på klippeøen

Også på solskinsøen Bornholm har man sine egne fastelavnstraditioner. Således byder den årlige fastelavnssøndag på et stort optog i Veksø. Her kører flot pyntede heste og udsmykkede hestevogne gennem byens gader. Ofte i selskab med et hornorkester. Hver hestevogn er udsmykket efter et særligt tema og med dem følger børn, unge og voksne der er udklædt så de matcher på fornemmeste vis. Festlighederne afsluttes sidst på dagen med en storslået tøndeslagning, hvor man kan opleve de modige ryttere slå katten af tønden fra hesteryg ned gennem Veksø Bygade. Vil du selv opleve fastelavnsridning på nærmeste hold? Så hold øje med dagspressen efter et arrangement i dit nærområde, når fastelavnssøndag nærmer sig.