Hold Mortens Aften på hesteryg

Mortens Aften har været en tradition i flere hundrede år. Stort set siden Martin af Tours forsøgte at gemme sig i gåseflokken for at undgå at blive udnævnt til bisp. Gæssene var imidlertid ikke særligt hjælpsomme og afslørede hans skjul med en masse skræppen. Og det er blandt andet grunden til at vi i dag holder Mortens Aften. Og selv om det oprindeligt var gås der kom på bordet, er det i dag i langt de fleste hjem and, da det er både hurtigere og billigere at tilberede. 

Fest i foreningen

Mortens Aften er stadig en aften der fejres rundt om i mange danske hjem. Men det fejres også i en række danske foreninger og klubber. Det er ikke alene en hyggelig tradition. Det er også en fantastisk måde at samles med sine klubkammerater om noget andet end man sædvanligvis samles om. Det er noget at se frem til, og en god måde at styrke det sociale sammenhold på. Så hvorfor ikke holde Mortens Aften i ringriderforeningen? Nøjagtig som man også kan holde både Sankt Hans, fastelavn og julearrangementer. 

Gør det let – gør det hyggeligt

Traditionelt set byder Mortens Aften på klassiske ovnstegt andesteg med tilbehør som kartofler, rødkål og brun sovs. Men der er ikke noget i vejen for at lave sine egne traditioner. Ønsker I at kombinere ringridning med efterfølgende spisning? Så kunne I overveje at tilberede maden udendørs. For eksempel på en stor grill, hvor man sagtens kan grille store saftige andebryster. De kogte kartofler kan let lunes på grillen også og rødkålen kan erstattes af andet tilbehør, hvis det er lettere. Det kan være en kold salat eller lune flûtes. 

Hygge på hesteryg

Ved at holde hele Mortens Aften arrangementet udendøre, kan I tilmed hygge jer med jeres hobby imens anden steger færdig. I kan også benytte denne lejlighed til at træne eller lave sjove konkurrencer på hesteryg inden I sætter jer til bords. Og inviter gerne både venner og familie med til arrangementet. Det kunne jo udbrede den stolte ringridertradition til endnu flere. Skal det være ekstra festligt, så kan I vælge at komme udklædte som man var klædt dengang Martin ikke ville være bisp. Hestene kan også blive shinet ekstra op og der kan pyntes med lanterner, blomster eller andet for at skabe en hyggelig stemning. 

Samme tid næste år? 

Når så anden endelig er færdig er det bare at gå til bords. Et smukt langbord pyntet med lys og blomster vil her gøre sig godt. Men er det ikke muligt, så er det ikke så vigtigt – blot I hygger jer sammen om maden og arrangementet. Og er stemningen god og er maden god, så er det med garanti en aften I alle vil huske. Og det vil sikkert også være en aften I holder igen. År efter år.